Totalt antall sidevisninger

Bankekjøtt, kålstuing og poteter

Bankekjøtt er et stykke av oksekjøttet som har mye muskelfiber i seg og som ikke er av det møreste. Kjøttet er billigere enn andre deler av oksen, og egner seg godt til gryter. Før var det vanlig å banke kjøttet for å ødelegge muskelfibrene, slik at kjøttet skulle bli mørere. Herav navnet bankekjøtt. I dag trenger man ikke banke kjøttet, men trekke det lenge i kjelen.


Mammas bankekjøttgryter var fantastiske. Kjøttet var supermørt og sausen smakte himmelsk. Jeg vet ikke en annen rett som kler kålstuing bedre enn denne, for ikke å snakke om tyttebærsyltetøy. Serveres denne som festmat, smaker det best med øl og ikke vin, pga melkesausen i kålstuingen.

Til 4 personer:
ca 1 kg bankekjøtt
2 gule løk
hvetemel (kan sløyfes)
salt og pepper
smør til steking
buljongterning
vann


Kålstuing, se oppskrift 


Bankekjøttet skjæres i 2 cm tykke skiver og deles deretter i passe serveringsstykker.
Legg hvetemel med salt og pepper på en asjett og dypp hvert kjøttstykke godt i denne blandingen på begge sider før du legger dem i en varm stekepanne med smør.
Brun begge sidene (ikke for mange stykker av gangen, da blir de kokt og ikke brunet!) og legg stykkene i en gryte hvor du allerede har delt 2 løk i passe båter i bunnen.
Når alt kjøttet er brunet heller du ca 1 liter vann i pannen og en buljongterning. 
Rør dette sammen slik at du løser opp buljongen og får med deg all smaken fra stekepannen før du heller dette over kjøttet og løken i kjelen.
La dette småkoke i ca 2 timer!


Smak til sausen med eventuelt mer salt og pepper og jevn den (hvis du ønsker den litt tykkere) med maisenna eller annet tykningsmiddel du tåler.


Serveres med kokte poteter, kålstuing og en god skje med tyttebærsyltetøy.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar