Mamma har bakt brød så lenge jeg kan huske. Det var grovt, godt og sunt, men det var stor stas de få gangene hun bakte loff. Dette er en oppskrift på god og saftig smørloff.
2 stk loff:
6 dl lunken melk
1 pk gjær
75 gr meierismør (smeltet)
1 ts salt
1 barneskje sukker
1 egg
ca 1 kg hvetemel
1 egg til pensling, samt sesamfrø eller valmuefrø til "pynt". Ikke et "must."
Rør gjæren ut i den lunkne melken og tilsett egget.
Smelt smøret og bland alt sammen til en god deig. Bruk en eltemaskin.
Hold litt igjen på melet, la ikke deigen bli for tørr før heving.
Heves til dobbelt størrelse. Ta deigen ut på bordet og bak ut 2 like store loff og legg i smurte brødformer.
Etterheves i 10 minutter på benken og pensles.
Stekes på 225 grader i 30 minutter. Når du tar ut loffen "hør etter" at loffen er ferdig ved å banker den lett i bunnen. Den skal ha en hul fin lyd. Det er viktig å ikke steke den for lenge, da blir den tørr!
Nettopp tatt ut to ferske loff som skal brukes til fonduekjøttet i kveld. Jeg har brukt denne oppskriften ofte i 2013 og et strålende fornøyd med resultatet. Takk så mye!
SvarSlettSå hyggelig at du bringer mors loff-oppskrift videre og at du får den til! Loffen smaker himmelsk. Man kan ikke kjøpe loff etter å ha bakt denne!Håper du finner andre oppskrifter her også. Kom gjerne med "justeringer" som kan forbedre mine oppskrifter!
SvarSlettAkkurat tatt ut 2 loff, som skal være til lasange i 2 årsdag i morgen. Spørs om jeg ikke må tjuv smake 😉
SvarSlettJa, du MÅ tjuvsmake, den er kjempegod!!!
SvarSlettNydelig loff som små og store elsker ☺
SvarSlettTakk, Randi, det er hyggelig at du liker oppskriften og bakverket!
SlettHei - jeg tester denne nå, den eneste endringen jeg gjør er å la alt det våte få godtgjøre seg med halvparten av det tørre i 30 minutter før jeg starter eltingen - en slags kort autolyse som jeg har god erfaring med.
SvarSlettDu sier ikke noe om hvor mye du elter, jeg prøver meg med 10 min på lav/middels hastighet i eltebollen.
Du sier at deigen skal doble seg i modningsfasen, det er jeg med på, men så sier du at etter at man har formet brød skal brødene bare heves i 10 minutter - er ikke det litt lite...? Det er vel ikke negativt for smak eller konsistens om de formede brødene hever til dobbel størrelse....?
Hei Mor10!
SvarSlettDenne oppskriften er fra før min mor hadde bakemaskin, så denne deigen ble eltet sammen for hånd. Så det er sikkert mer enn nok med 5 minutters elting på lav hastighet. :)
Ang heving: Husk at dette ikke er brød, men loff, og den deigen heves mye raskere enn grov brøddeig. Min erfaring er at det holder godt med 10 minutter etterhev i bakeformen før steking. Lykke til!
Prøvd oppskriften i dag. Smak og konsistens minner mye om formkake med veldig lite sukker.
SvarSlett