Totalt antall sidevisninger

Mormor Esther sin hvetekringle med mandelmasse

Dette er mormors spesialkringle. Ingen andre hvetekringler smaker bedre!


300 gr hvetemel + 200 gr til utbakingen
200 gr meierismør
35 gr sukker
2 dl helmelk
30 gr gjær

Fyll:
100 gr malte mandler (pluss litt ekstra som hakkes til topping)
125 gr sukker
2 eggehvitter (skal ikke piskes!)
(Her bruker du eggeplommene til å pensle kringlen etterpå!)

Røres sammen til en klissen masse. Hvis eggene er store pass på at ikke massen blir for tynn. Tilsett da mere malte mandler.


Bland sammen mel og sukker. Smuldre det myke meierismøret i melet og sukkeret. Melken varmes til ca 37 grader og tilsettes gjær. Røres sammen til en ganske løs deig. Settes kaldt til dagen etter. (Det står det i boka til mor, men jeg har aldri gjort det. Jeg har hevet deigen og bakt den ut samme dag.)


Hvis du har benyttet deg av kaldheving, la deigen ligge framme til den er blitt romtemperert. Ta ferdig hevet deig på bordet og bak inn litt mere mel, men vær forsiktig, ikke for mye! Da blir kringlen tørr. Bruk minst mulig mel. 

Rull den ut til en 80 cm lang pølse. Trykk den eller kjevle ut til bredde 15 cm og legg på fyllet i mitten av kringlen og brett godt sammen og snu kringlen slik at skjøten ligger ned mot bakebrettet. Overfør den deretter på et bakebrett som er dekket med bakepapir.


Etterheves i ca 30-40 min på en lun plass (litt lenger hvis du har kaldhevet). Pensle med eggeplommer og dryss rikelig på med hakkede mandler, og stek i ca 220 grader varmluftovn i ca 20 minutter, nederst i ovnen! Følg med så den ikke svir seg! (legg over matpapir)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar