Totalt antall sidevisninger

God gammeldags ertesuppe

Jeg kan ennå huske kalde høst-søndager etter tur i skogen, lukten av ertesuppe fra kjelen på kjøkkenet. Runes og min tallerken ble satt til kjøling i kjøkkenvinduet før vi slurpet i oss suppa. Som en unnskyldning eller årsaksforklaring til ulike ufrivillige innslag fra alle familiemedlemmer i løpet av ettermiddagen og kvelden, ble suppa raskt omdøpt til "fjertesuppe". Hos oss varte suppa i flere dager fordi kjelen var stor, og mor og far brukte kokte poteter oppi, som de hadde kokt ved siden av. Det var nok for å "drøye" suppa.500 g tørkete gule erter (OBS! disse legges i bløt kvelden før)
1 stor svineknoke, lettsaltet (kan også være røkt, og blandes med annen kraft du har i frysern)
Vann (ca 2 l) til å dekke over knoken i kjelen (dette avgjør ønsket total mengde suppe)
Kålrabi/Kålrot (så mye du ønsker, fin å ha i hvis kraften er litt for salt)
Gulrøtter 6-7 stk
2 gule løk
1/4 sellerirot


Kok svineknoken i ca 2 til 2,5 timer, avhengig av hvor tung den er. Løft knoken ut av vannet og skjær den opp i passende kjøttbiter.
Ha i de gule ertene etter at du har skyldt dem, og kok disse i ca en halv time i kraften. I mellomtiden skjærer du opp kålrabi, gulrøtter og løk og har dette i vannet og koker det ca 1/2 time. Ha kjøttet oppi de siste 20 minuttene.
Smak til med pepper.

Hvis kraften er for salt pga kjøttet, tynner du suppa ut ved å tilsette mere vann. 

Hvis du har hatt for mye vann oppi og synes den er blitt litt "tam" i smaken, tilsett en kjøttbuljongterning og se om dette hjelper!


Serveres med flattbrød/rudstykker, og eventuelt kokte poteter. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar