Totalt antall sidevisninger

Hveteboller - Mormor Esther sine luftige hveteboller

Disse bollene blir alltid gode! Kunsten å lage gode boller er bruk av ekte smør, ikke bruk for mye hvetemel, og sist, men ikke minst, du må ha god tid med all gjærbakst.


Ca 24 boller:
6 dl melk
1pk gjær
ca 1 kg hvetemel
4 ts kardemomme  
10 ss sukker
200 gr meierismør romtemperert

Melken varmes forsiktig opp i en kjele til ca 37 grader og gjæren røres ut i litt av melken.

Ha hvetemel, kardemomme og sukker i en bakebolle. Smuldre smøret i det tørre. Bland det våte i det tørre til en jevn deig. Bruker du maskin, så la den gå i ca 4 minutter.

Sett til heving i ca en time med plast over.

Ta deigen ut på benken og tilsett rosiner (hvis du ønsker) del opp i like store emner og rull ut til boller uten å bruke for mye mel, og sett de på bakeplate med bakepapir. Sett ovnen på 100 grader. Stek hvert brett i 3 min på 100 grader før de raskt tas ut igjen. Pensle med et sammenpisket egg før steking. La bollene heve på benken i ca 10 minutter etter forhevingen.

Sett ovnen på 210 grader og stek hvert brett i ca 10 minutter eller til bollene har fin brunfarge. Følg nøye med, slik at ikke bollene blir for mørke. Avkjøl bollene på rist.

Fastelavens-variant:
Del de ferdigstekte avkjølte bollene i to. Legg på rørt hjemmelaget jordbærsyltetøy i bunndelen og legg på vanijekrem og/eller krem av fløte. Sett på "lokket" og dryss melis over. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar