Totalt antall sidevisninger

Farmors surkål

Denne oppskriften har ingen eksakte mål, her gikk det i kjelenes størrelse som skulle fylles til kanten.
Uansett hvor mange som kom til farmor julaften, kokte hun den samme mengden med surkål.
Min mor lagde surkål hver jul etter denne "veiledningen" fra farmor Olga.


Ca mengder:
1,5 kg kål
3 ts karve
3 ts salt
Meierismør og/eller ribbefett
Vann (1 dl)
Eddik
Sukker/sukrin


Start med å legge litt ribbefett og/eller meierismør i bunnen av kjelen.
Finsnitt kålen og legg denne lagvis med salt og karve til kjelen er full.
Hell på 1 dl vann, ja det er helt riktig, 1 - en - dl vann, ikke noe mer!


La kjelen få et oppkok, og deretter la hele kjelen stå på svak varme over laaang tid, helt til kålen har den rette konsistensen.
Væsken fra kålen vil nå slippe og det dannes kraft.
Det er lurt å bruke en stor kjele og flott med glasslokk, da ser man kålen uten å måtte løfte av lokket hele tiden!


Vend forsiktig på kålen etter at det har gått en stund, uten at det blir "mos" av kålen, pass på at den ikke svir seg i bunnen.


Til slutt kommer det vanskeligste: Smak til med sukker/sukrin og eddik. (ca 2 ss sukker og eddik til 1,5 kg kål)
La den gode duften spre seg over hele kjøkkenet mens vi forbereder steking av ribba. Før du serverer: Ta litt av ribbefettet og bland det inn i surkålen, da blir den blank og lekker ved servering!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar